19 Şubat 2012 Pazar

TARİH ÖĞRENCİLERE YANLIŞ MI ÖĞRETİLİYOR?


İlk ve orta öğretimde okutulan tarih dersi kitaplarının çok sayıda yanlış bilgi içerdiği iddia edildi. İlber Ortaylı, tarihi yanlışa parmak bastı.

 Kitapların bilimsel ve pedagojik hatalarla dolu olduğunu belirten uzmanlar ayrıca söz konusu ders kitaplarının tarihle ilgisi olmayan kişilere yazdırıldığını savundu.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Nil Türker Tekin, çok tartışılacak bir iddiada bulundu. İlk ve ortaöğretim öğrencilerine tarih dersinde okutulan kitaplarını inceleyen Tekin, "Öğrencilere yanlış bilgiler veriliyor. Tarih son derece kalitesiz ve öğrenciye bilgi vermekten uzak hale geldi" dedi.
Böyle okutulmaya devam edilmesi halinde tarih uzun vadede hiçbir işe yaramayan bir ders haline geleceğini öne süren Tekin, sözlerine şöyle devam etti: "Gerek veriliş şekliyle gerekse modeliyle akademik dünyada beğenen yok. Zira kitapları hazırlayanlar arasında akademik camiadan kimse yok. Tanımadığımız ve bilmediğimiz isimler yazıyor. Kimi zaman takma isimlerle bile yazılıyor."


TARİH YAZIMI GERİDEN GELİYOR
Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, tarih yazımının Türkiye’de çok geriden geldiğini ve birçok olayın yanlış bilindiğini belirtti. Söz konusu tarih kitapları yazarlarının iyi yazar olduğunun tartışmalı olduğunu kaydeden Ortaylı, "Çocuklara ve gençlere kitap yazmak ayrı bir edebi kabiliyet ister. Tarih kitabı yazıyorsun diye çocuk kadar tarih bilmek zorunda değilsin. Çok fazla şey bilmek gerekiyor. Bu tip kitapları yazacak olanların hem çok geniş bilgiye güzel bir üsluba sahip olması şart. Bunların hiçbiri yok. Daha kötüsü işin içinde ahbap meselesi var. Tarihle ilgisi olmayan eşe dosta tarih kitabı yazdırılıyor" dedi.


DOĞRULAR BİLE ABARTILIYOR
Yardımcı Doç. Dr. Nil Türker Tekin, kitaplardaki yazımın sadece bilimsel hatalar değil pedagojik hatalarla da dolu olduğunu belirterek "Kitaplarda, hatalı bilgilerin yanı sıra verilen doğru bilgiler de çok abartılıyor. Tarih kitapları milli kimliğimizi koruyarak şovenist ve ırkçı söylemden uzak bir dille yazılmalı" dedi.


Kaynak: Bugün


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder